Buikademhaling tegenover "Westerse ademhaling"
home info publicaties zoeken



Status: Klaar, nog controleren     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2023-03-17   




(tekst in bewerking   -   14/10/06)

Buikademhaling tegenover "Westerse ademhaling"

Vooraf

Onderstaande tekst heb ik uit eigen ervaring geschreven. Pas heel recent ben ik begonnen met yoga en met Zen. Mogelijks komen later aanvullingen (en indien nodig correcties).
Vroeger was ik een zeer rationeel iemand. Pas de laatste tijd kom ik echt meer en meer in mijn lichaam. Het is een flinke zoektocht, maar het loont.

Westerse haast


Wij Westerlingen denken dat we heel slim zijn, en dat zijn we ook. Wij beheersen de combinatie "denken - slim zijn" behoorlijk goed, veel beter dan de meeste andere culturen.
In ons denken gaan wij zelfs zo ver dat we, met wat overdrijving, een hoofd hebben waar nog een lichaam aan hangt. Wij vinden de enorme aandacht voor ons hoofd en de geringe aandacht voor ons lichaam normaal. Dit is niet normaal, andere culturen doen dit niet.
Wij zijn - wat dit betreft - een stap, een flinke stap, te ver gegaan. Wat is er mis met "een hoofd met daar nog een lichaam aan"? Deze vraag is een rationele vraag, gesteld aan het hoofd. Wat er mis mee is moet je niet aan het hoofd, maar aan je lichaam vragen.
Maar om daar een antwoord op te kunnen krijgen is nodig om terug te leren luisteren naar ons eigen lichaam. Een heel goed middel daartoe is via onze ademhaling.

Maar er is iets mis met onze "Westerse ademhaling". Moeten wij Westerlingen terug leren ademhalen? Ja, omdat we het verleerd hebben. Wij hebben namelijk geleerd hoe we moeten ademhalen en dat hadden we niet moeten doen. Een baby heeft het niet geleerd, maar weet perfect hoe het moet. Kijk maar naar het buikje van een baby, dan ga je het zien.
Wij zijn allemaal baby geweest, maar onder Westerse druk hebben we de rustige buikademhaling vervangen door de haastige borstademhaling. Deze borstademhaling is zo kenmerkend voor de westerse mens, vandaar dat ik ze "Westerse ademhaling" noem.

Waarom buikademhaling?

Wat voor voordelen heeft buikademhaling? Het heeft geen voordelen. Hebben (voordeel hebben), bezitten, profijt uithalen, voordeel. Als je daar naar op zoek zijt, haast u, en gebruik de Westerse ademhaling, die in geschikt voor haast.
Andere vraag: wat zijn de voordelen van buikademhaling? Zijn, dat is iets anders; daarstraks was het hebben (1).
Er zijn diverse voordelen. Enkele ervan:

Via buikademhaling komen we echt in ons lichaam.

In een van mijn spreuken heb ik geschreven:

Er is geen uitweg ...
Er is alleen een innerlijke weg ...
De innerlijke weg is de uitweg.

Deze spreuk kan je prachtig toepassen op ademhaling.
Waarom zoeken wij een uitweg? Omdat wij eigenlijk, via ons voortdurende denken, voor een flink gedeelte uit ons lichaam gestapt zijn (het diepe contact ermee verloren zijn), en in ons hoofd gekropen zijn. En dat is nogal eng.
Er is geen uitweg, een weg uit ons hoofd of uit ons lichaam. Waar zouden we dan terecht komen?
Er is alleen een innerlijke weg, wij moeten terug ten volle in ons lichaam komen. Hierbij speelt een goede ademhaling - lees buikademhaling - een heel belangrijke rol.
Pas wanneer we terug voeling hebben met ons eigen lichaam zien we dat er toch "een uitweg" is, maar dan geen uitweg omdat we weg willen, maar een uitweg uit onze spinnewebben die we, via ons denken, zelf geweven hebben.
Met andere woorden: buikademhaling helpt ons te "kijken" vanuit ons lichaam. Meteen zien we hoe kortzichtig we bezig waren en kunnen we er ook iets aan doen, als we dat willen.

Onze ademhaling als brug tussen ons lichaam en onze geest.

In het bijbelse scheppingsverhaal (Genesis) heet de eerste mens Adam. Adam is verwant met adem. Ook volgens dit verhaal werden wij gewekt doordat de adem in ons geblazen werd.




De golven van de zee

Er zijn nog veel diepere redenen waarom buikademhaling zo belangrijk is.
Voor zover ik het zie bestaat er een verband tussen buikademhaling, wat een golfbeweging van de buik met zich meebrengt, en de golven in de natuur; hierbij denk ik dan vooral aan de golven van de zee en aan kosmische golven (zoals 3K-achtergrondstraling (2)).
Alle leven komt uiteindelijk vanuit de zee, en deze golfslag hebben we nog heel diep in ons. En om het wat minder ver (in de tijd) te gaan zoeken: ook wij komen uit het water, het water van de baarmoeder.
Hoe het ook zij, via het ritme van onze ademhaling kunnen we contact maken met veel grotere natuurlijke ritmes, zoals de golven van de zee, andere golven(3), en naar ik vermoed ook spirituele golven (4).

De weg terug

Met "de weg terug" wordt bedoeld: als baby hadden we een perfecte ademhaling, maar we zijn hiervan afgeweken. Wanneer we dit beseffen is het tijd om te handelen: terug naar de normale ademhaling, de buikademhaling.

Wat is het verschil tussen buik- en borstademhaling?



(1) Bij de meesten komt dit over als een woordspelletje. Ik zie het eerder als een jammerlijke realiteit. Indien we onze woorden - en zeker het onderscheid tussen hebben (materieel en tijdelijk) en zijn (geestelijk en oneindig) - consequent zouden gebruiken, zou dit ongetwijfeld onze communicatie ten goede komen.

(2) Het is een straling die ontstaan is bij de big bang. "3K" staat voor 3 Kelvin (wat overeenkomt met -373°Celsius). Hieromtrent heb ik nog geen goede informatie op het internet gevonden.

(3) Vergeet niet dat alles wat materieel bestaat, bestaat uit golven.
De materie zelf (tot in het allerdiepste van het atoom) is één en al beweging, en dit zijn golven.

(4) Naar ik sterk vermoed bestaan deze, maar dan zitten we in diepe mystieke en kosmische ervaringen.
Ik kan niet aannemen dat "beneden" alles uit golven bestaat, en dat dit "boven" niet zo zou zijn, "zo boven, zo beneden" zegt een diepe universele wet (geformuleerd door Hermes Trismegistos *).



Printvriendelijk